Ruparo

Ontwerp en Digitaal drukwerk

Garenloos/gelijmd

Om een boekblok te lijmen kun je verschillende soorten lijm gebruiken:

  • Koudlijm blijft flexibel. Het boek kan open worden geslagen zonder dat de lijmlaag breekt. Met koudlijm krijg je dus een mooi, flexibel en duurzaam resultaat.
  • Hotmelt wordt hard, maar kan bij verwarming (bijv. in de zon) weer zacht worden, waardoor pagina's kunnen loslaten.
  • met PUR lijm kun je een sterk boekblok maken. Het blijft na uitharding flexibel. Uit milieu-oogpunt is het de minst gezonde keuze van de drie lijmsoorten.

Gestreken of ongestreken papier

Voor het binnenwerk van je boek kan je allerlei soorten papier gebruiken. Gestreken (glad, glanzend, coated) papier of juist ongestreken (ruw, mat, uncoated) papier. Het maakt veel uit voor de uitstraling van je boek. Daarom is het goed om na te denken over de keuzes die je hebt.

De klassieke keuze is gestreken papier voor boeken met veel foto's en ongestreken papier voor 'tekstige' boeken. Ongestreken papier reflecteert minder en leest dus prettiger. Maar, vaak komt fotografie ook juist op ongestreken of lichtgestreken papier heel goed tot zijn recht.

Zelf een boek maken

Als je zelf een boek wilt maken, kan Ruparo je goed helpen. Of het nu om een fotoboek gaat, om een dichtbundel of om een afstudeerproject voor je opleiding, we kunnen je altijd een passende uitvoering bieden. Omdat je bij het maken van een boek tegen begrippen aanloopt die je misschien niet allemaal, hebben we er hier een aantal voor je op een rij gezet.

Rugdikte

De rug van je boek is het stukje van je boek dat je ziet als het in de boekenkast staat. Als je een ontwerp voor een omslag maakt, moet je rekekning houden met de rugdikte. Hoe meer pagina's je boek heeft en hoe dikker papier je gebruikt voor het binnenwerk, des te dikker wordt je boek.

 

Binden

Als je boek eenmaal gedrukt is, moet het gebonden worden. Dat kan op heel veel verschillende manieren. Het belangrijkst onderscheid dat je in bindwijzes kunt maken is of een boek genaaid wordt of garenloos wordt afgewerkt. Als het boek wordt genaaid, gebeurt dat met bindersgaren. Bij een garenloze afwerking wordt je boek gelijmd.

Schutbladen

Schutbladen zijn de vellen papier die voorin en achterin een hardcover boek zitten. Ze dienen voor het verbinden van het omslag aan het boekblok, oftewel het boekblok. Voor schutbladen wordt over het algemeen papier gebruikt van circa 170 gr/m2. Omdat je schutbladen als eerste tegenkomt als je je boek openslaat is het leuk om er meer mee te doen dan er wit papier voor gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld gekleurde vellen papier gebruiken, of de schutbladen bedrukken.

Boekblok

Een boekblok is het binnenwerk van je boek. Een boekblok wordt genaaid of gelijmd en vervolgens in een omslag 'gehangen'. Bij een hardcover wordt het boekblok met schutbalden bevestigd aan het omslag. Bij een softcover wordt het boekblok direct gelijmd aan het omslag.

Hardcover en softcover omslagen

Hardcover

Een hardcover boek is een boek met een stevig, niet buigzaam omslag, meestal gemaakt van drie plaatjes karton die zijn omplakt met een print of met linnen

 

Softcover boek

Een softcover boek ofwel een paperback is een boek met een buigzaam omslag dat dezelfde hoogte en breedte heeft als het binnenwerk

 

Mengvorm

Er is een mengvorm van hardcover en softcover: de integraalband. Bij een integraalband wordt een buigzaam kartonnen omslag om een boekblok heengeplakt alsof het een hardcover is. De rug zit los van het boekblok.

Leeslint

Het is heel handig én een mooi extraatje: een leeslint. Je kunt je boek voorzien van één of twee leeslinten. Meestal zie je leeslinten alleen bij hardcover boeken, maar je kunt ook in een softcover boek een leeslint aanbrengen. Je kunt de kleur van het leeslint laten matchen of juist contrasteren met het omslag.

Kapitaalbandje

Een kapitaalbandje is een klein stukje stof dat bij een hardcover boek aan de boven- en onderzijde van het boekblok geplakt wordt. Het heeft geen technisch nut, maar het geeft je boek een verzorgde uitstraling. Je kunt kapitaalbandjes krijgen in effen kleuren of in combinaties van twee kleuren. Je kunt de kleur laten matchen of juist contrasteren met het omslag.

Pages